Słodycze na święta w zdrowej wersji ♥

Cześć kochani!

Do wigilii już tylko tydzień, a więc czas pomyśleć, co w te święta zjeść. Z racji, że mam ostatnio fazę na testowanie zdrowych ciast i słodyczy, postanowiłam zrobić takowy post. Nie musicie obawiać się, że moje przepisy są bez smaku, czy nie są słodkie, bo wszystko jest tak, jak powinno. Są to przepisy dość popularnych ciast i jeden deser, które mają wymienione składniki, na zdrowsze opcje. Ciężko wybrać, co smakuje najlepiej. Polecam wypróbować wszystko po kolei, a myślę, że znajdziecie swojego faworyta. Kto wie, może stanie się to stałym punktem świąt. Jeżeli tylko spodobają Wam się tego typu posty ze zdrowymi przepisami, jak najbardziej mogę tworzyć je częściej. Dajcie znać w komentarzach!

Mocno czekoladowe, mokre brownie

To brownie zdecydowanie jest moim odkryciem. Wiele razy robiłam tego typu ciasto z fasoli, jednak zawsze było dość suche. To rozpływa się w ustach, a z dodatkiem zdrowej polewy i orzechów włoskich, tworzy kompozycję idealną na święta.

Ciasto:

-2 puszki fasoli czerwonej (bardzo dobrze wypłukanej zimną wodą)

  1. -2 banany
  2. -2 jajka
  3. -1 jogurt naturalny (200g)
  4. -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  5. -3 łyżki miodu
  6. -4-5 tabletek słodziku (możecie zamienić na inne słodziło, lub ominąć, jeżeli nie lubicie za słodkich ciast)
  7. -2 łyżki kakao
  8. -1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej( szklanka 250ml)

  9. Polewa:
  10. -1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (czym więcej procent kakao, tym lepiej)
  11. -1 łyżeczka oleju kokosowego
  12. -1 łyżeczka jogurtu naturalnego

  13. Sposób przygotowania
  14. 1.Wszystkie składniki (oprócz mąki i proszku do pieczenia) blendujemy dokładnie na gładką masę
  15. 2.Dodajemy proszek i mąkę i blendujemy znowu do momentu połączenia wszystkich składników
  16. 3. Całość wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  17. 4.Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez 35 minut.
Polewa:
  1. Polewę przygotowujemy roztapiając składniki w kąpieli wodnej.
  2. Wylewamy polewę na ciasto po lekkim ostygnięciu.
Ciasto możecie udekorować ulubionymi dodatkami, u mnie to połówki orzechów włoskich, co myślę, że wygląda bardzo ciekawie.

Piernik marchewkowy

Piernik to ciasto, które zdecydowanie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Przygotowałam dla Was wyjątkowy przepis na wspaniały fit piernik marchewkowy z naprawdę zdrową polewą czekoladową. Gorąco polecam! 


Ciasto:

-2 szklanki mąki jaglanej

-200 ml mleka

-2 jajka

-3 łyżki miodu

-marchewka 200 g.

-łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej

-4 łyżeczki przyprawy korzennej

-2 łyżki kakao

Polewa:

-1 łyżka kakao

-25 g. oleju kokosowego

-3-4 tabletki słodziku (lub innego słodzidła)

-2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1.Marchewkę obieramy i trzemy na tarce z małymi oczkami. Jajka miksujemy w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodajemy miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao, i ciągle miksujemy. 

2.Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i mieszamy.

3.Ciasto przelewamy do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub używamy formy silikonowej. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy przez około 45 minut.

4.W tym czasie przygotowujemy zdrową polewę. W rondelku podgrzewamy lekko olej, dodajemy słodzik i kakao oraz jogurt. Mieszamy, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodajemy wody aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy piernik polewamy ciepłą polewą czekoladową. Ja dodatkowo posypałam ciasto pokruszonymi orzechami. Pycha!

Deser Bounty
Nie jesteście fanami ciast? Ten deser będzie dla Was! Obłędnie kokosowy, bardzo pożywny i mega prosty do wykonania. Jestem pewna, że zakochacie się w nim tak, jak ja. 

Składniki na spód:
-jajko
-100 g. mąki gryczanej/ owsianej
35 g. rozpuszczonego oleju kokosowego
-30 g. ksylitolu/ erytrytolu
-20 g. kakao
-1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1.Wszystkie składniki porządnie zagniatamy i wkładamy do lodówki na 15 minut.
2.Schłodzone ciasto wykładamy najlepiej na sylikonową formę np. do tarty.
3.Pieczemy około 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4.Po upieczeniu należy odczekać, aż ciasto ostygnie, wtedy kruszymy na drobne kawałki.

Składniki na krem kokosowy:
-10 g. żelatyny
-170 ml. mleka
-250 g. twarogu w kostce
-100 g. wiórek kokosowych
-3 łyżki miodu
-kilka tabletek słodzika (wg uznania lub pominąć)

Wykonanie:
1. Żelatynę zalewamy wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko gotujemy krótko ze słodzikiem, miodem oraz wiórkami kokosowymi.
3. Wrzące już mleko zdejmujemy z ognia (nie może już się gotować) i dodajemy do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu blendujemy na jednolitą masę twaróg oraz gorące mleko kokosowe
6. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony spód i wykładamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje.

Składniki na polewę:
Takie sam proporcje i składniki, jak w przypadku polewy do piernika :)

Wierzch dodatkowo posypałam kokosem.
Który z przepisów przypadł Wam najbardziej do gustu? Buziaki, do następnego!

14 komentarzy:

  1. ten post jest wprost idealny dla mnie dlatego że ja kocham słodycze a jak są one są zdrowe to już w ogóle sztos ! Najbardziej ciekawi mnie te brownie :D
    by-tala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniaaam, widać że dużo pracy włożyłaś w tego posta <3 smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na Deser Bounty chętnie wypróbuję :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pysznosci, chetnie skorzystam z ktoregos przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi miło, mam nadzieję, że będzie smakować!

      Usuń
  5. Ale pyszności!
    Pewnie wypróbuje któryś z przepisów na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm wygląda mega smakowicie a do tego robisz piękne zdjęcia 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale, ale pewnie jeszcze lepiej smakują. Z chęcią wypróbuję owe przepisy. 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Dusiiiak , Blogger